Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

                                                                                                                  Ζάκυνθος 28-03-2016
                                                                                             Αρ.Πρωτ.:  187/2016
Προς:1. Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο ΤΟΣΚΑ.              (Διαμέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
2. Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΤΣΟΥΒΑΛΑ.    (Διαμέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
     3. Προϊστάμενη Επιτελείου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο           κα. Ζαχαρούλα ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ. (Διαμέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
       4. Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νότιου Ελλάδας, Αντιστράτηγο κ. Αριστείδη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟ. (Διαμέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)
       5.  Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.
Κοιν.: 1. Υφυπουργό Αθλητισμού και Βουλευτή Ν. Ζακύνθου,  κ. Σταύρο ΚΟΝΤΟΝΗ.
  2.Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ιονίων Νήσων, Ταξίαρχο κ.      Γεώργιο  ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ .      
                  3.Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου, Αστυνομικό Διευθυντή   κ. Τριαντάφυλλο ΠΑΝΩΡΙΟ.
      4.Υποδιευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου, Αστυνομικό Διευθυντή        κ. Δήμο   ΜΑΡΙΟΛΗ.
      5. Αντιπεριφερειάρχη  Π.Ε. ΖΑΚΥΝΘΟΥ, κ. Ελευθέριο ΝΙΟΤΟΠΟΥΛΟ.
      6. Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Παύλο ΚΟΛΟΚΟΤΣΑ.
  
 Αξιότιμοι κύριοι,
     Θεωρούμε υποχρέωση μας, να σας γνωστοποιήσουμε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες ανεξαιρέτως οι αστυνομικές υπηρεσίες της  Διεύθυνσης   Αστυνομίας  Ζακύνθου , προκειμένου να έχετε μία πληρέστερη εικόνα σχετικά με τη λειτουργία τους. Ενόψει της έναρξης της θερινής περιόδου όπου αναμένεται αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών, βρίσκει την Διεύθυνση  Αστυνομίας  Ζακύνθου με ελλείψεις σε Αστυνομικό προσωπικό.
   Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου κρούει τον <κώδωνα  του κινδύνου> λόγω της πρωτοφανούς έλλειψης έμψυχου δυναμικού που αγγίζει για μια ακόμη χρονιά το ποσοστό του 24%,υστερα από την τεράστια μείωση των οργανικών θέσεων.         
Αναφέρουμε ότι η δύναμη της Διεύθυνσης   Αστυνομίας  Ζακύνθου είναι συνολικά:
     Οργανική δύναμη -142-  και παρούσα δύναμη -108-, με κενές θέσεις -34-.
Αναλυτικά:
-         Δ.Α. Επιτελείο, οργανική δύναμη -24-  και παρούσα δύναμη -22-
-         Α.Τ. Ζακύνθου, οργανική δύναμη -36-  και παρούσα δύναμη -26-
-         Τ.Α. Ζακύνθου, οργανική δύναμη -28-  και παρούσα δύναμη -26-
-         Τ.Τ. Ζακύνθου, οργανική δύναμη -16-  και παρούσα δύναμη -11-
-         Α.Τ. Λαγανά,     οργανική δύναμη -21-  και παρούσα δύναμη -14-
-         Α.Τ. Αλυκών,    οργανική δύναμη  -17- και παρούσα δύναμη -09-
     Πάγιο αίτημα της Ένωσής μας εδώ και πολλά χρόνια ήταν η αναδιοργάνωση της Οργανικής δύναμης της Δ.Α. Ζακύνθου σύμφωνα πάντα με τις υποχρεώσεις τα καθήκοντα και τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην Ζάκυνθο.
Στις προτάσεις  μας όλα αυτά τα χρόνια με βάση την εγκληματικότητα (οργανωμένο έγκλημα, ναρκωτικά, δολοφονίες, κλοπές, τροχαία, 17.000 αλλοδαποί περίπου νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι), ήταν και είναι η οργανική δύναμη της Δ.Α. Ζακύνθου να διαμορφωθεί  στους 180 Αστυνομικούς.
     Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από έρευνα της Ένωσής μας ,  έχει διαπιστωθεί ότι για να λειτουργήσουν όλες οι υπηρεσίες της Δ.Α. Ζακύνθου σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς της Υπηρεσίας χρειάζονται  τουλάχιστον -168- Αστυνομικοί για να καλυφθούν όλες οι βάρδιες , και χωρίς έκτακτα περιστατικά.

     Συγκεκριμένα η τωρινή δύναμη (-115- άτομα)  δεν επαρκεί  για να στελεχωθούν και λειτουργήσουν εύρυθμα και ομαλά οι Υπηρεσίες της Δ.Α. Ζακύνθου ( Επιτελείο - Ο.Π.Κ.Ε. – ΔΙ.ΑΣ. - Α.Τ. Ζακύνθου - Τ.Α. Ζακύνθου - Τ.Τ. Ζακύνθου – Α.Τ. Λαγανά – Α.Τ. Αλυκών, με κάποιες οριακά να λειτουργούν,  κάποιες να υπολειτουργούν, και την Ο.ΕΠ.Τ.Α να μην υφίσταται.
Αυτές οι προτάσεις είχαν διαβιβασθεί κατά το παρελθόν προφορικά  και εγγράφως,  στην  φυσική και πολιτική ηγεσία και είχαμε λάβει τις διαβεβαιώσεις ότι θα ικανοποιηθούν, δεδομένου ότι αρκετά συχνά αντιμετωπίζουμε περιστατικά  που αναστατώνουν την κοινωνία της Ζακύνθου και μας έφεραν κατά το πρόσφατο παρελθόν στο επίκεντρο των Μ.Μ.Ε. τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
     Επισημαίνεται ότι, το τελευταίο διάστημα λόγω της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών,  αλλά και των αυξημένων Υπηρεσιακών αναγκών, καθίσταται αδύνατη η ανταπόκρισή μας στο σύνολο των περιστατικών, λόγω της παντελούς έλλειψης εποχούμενων  περιπολιών από τις υπηρεσίες της Δ.Α. Ζακύνθου με αποτέλεσμα να δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας στους Πολίτες και δυσμενή σχόλια για την Υπηρεσία.
     Από την μέχρι τώρα ενημέρωσή μας, από τουριστικούς παράγοντες, η τουριστική κίνηση την φετινή καλοκαιρινή περίοδο αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 10-12% εν συγκρίσει με την περσινή χρονιά, όπου σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υ.Π.Α. οι διερχόμενοι επιβάτες-τουρίστες (αφίξεις-αναχωρήσεις) άγγιξαν τον αριθμό των 1.270.000 τουριστών. Οι Υπηρεσίες τις Δ.Α. Ζακύνθου είναι αναγκαίο να ενισχυθούν τουλάχιστον από 20-04-2015 έως 31-10-2015 καθόσον η τουριστική κίνηση ξεκινά νωρίτερα με την άφιξη τουριστών τόσο με πτήσεις εξωτερικού όσο και εσωτερικού. Ειδικότερα η άφιξη τουριστών μέσω πτήσεων τσάρτερ  έχει έναρξη από τα τέλη  του μηνός Μαρτίου.
      Το Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου εκτός από τις πάγιες καθημερινές υπηρεσιακές υποχρεώσεις, (κλοπές- ληστείες- ναρκωτικά- εκτέλεση δικαστικών  αποφάσεων-αλλοδαποί κ.λ.π.)  έχει  την αρμοδιότητα και του  διαβατηριακού ελέγχου και τον έλεγχο (SHENGEN) στον Κρατικό Αερολιμένα Ζακύνθου  ΄΄Διονύσιος Σολωμός΄΄ και χρήζει άμεσης ενίσχυσης με τουλάχιστον τριάντα άτομα -30- για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του, σύμφωνα και με την υπ’αριθμ. 71675/14/504917 από 27-03-2014 διαταγή Α.Ε.Α/Δ.Κ.Α. όπου απαιτούνται δεκαοκτώ -18- άτομα ανά βάρδια. Επισημαίνουμε δε ότι, και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και αεροδρόμια, είναι πλέον απολύτως απαραίτητη η ενίσχυση στα μέτρα ασφαλείας των αεροδρομίων, με την ενίσχυση σε αστυνομικό προσωπικό και εξοπλισμό.
     Ο κυρίως όγκος των παραπάνω τουριστών διαμένει και διασκεδάζει στα τουριστικά θέρετρα Λαγανά-Καλαμακίου. Άπαντες, ιδιαίτερα οι Υπηρεσίες μας, γνωρίζουν τι σημαίνει <<πρόβλημα Λαγανά>>, το οποίο έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις μαζί με Μάλια, Φαληράκι και Κάβο. Διαχρονικά τα αδικήματα όπως, οι βιασμοί, οι ληστείες, τα θανατηφόρα και σοβαρά τροχαία ατυχήματα, οι συμπλοκές που έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα και θανάτους, οι  κλοπές-διαρρήξεις κ.ά. σε καθημερινή διάταξη. Επισημαίνουμε δε ότι στην ανωτέρω περιοχή τα τελευταία έτη, παραθερίζουν και υπήκοοι Ισραήλ, όπου και χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Η συνδρομή άλλων υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες και με άλλες αρμοδιότητες δεν επαρκεί, ούτε λύση είναι να μένει το υπόλοιπο νησί χωρίς αστυνόμευση και να μεταφέρεται εκεί  το πρόβλημα. Η περιοχή θεωρείται πλέον αλλοδαπή παροικία του νησιού με τα γνωστά αποτελέσματα. Έχει καταστεί δε συνειδησιακά σημείο αρνητικής αναφοράς ακόμη και για τους ντόπιους οι οποίοι αποφεύγουν την διασκέδαση στην συγκεκριμένη περιοχή λόγω της επικινδυνότητας της.
     Το Αστυνομικό Τμήμα Λαγανά έχει αυτήν την στιγμή δέκα τέσσερα -14-  άτομα τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδες ανάγκες της Υπηρεσίας ούτε την χειμερινή περίοδο, πόσο  μάλλον δε την καλοκαιρινή, γι’αυτό τον λόγο χρήζει άμεσης ενίσχυσης με τουλάχιστον είκοσι άτομα -20-.
     Αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική στήριξη του τουρισμού και ποιοτική ανάπτυξη των παροχών μας, προς τους επισκέπτες μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον τομέα της ασφάλειας. Κατά γενική ομολογία, ο τουρισμός είναι η  βαριά βιομηχανία της Χώρας, από τον οποίο οι τοπικές κοινωνίες προσδοκούν κέρδη στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε. Η πιθανή «ανεπαρκής» αστυνόμευση, σ’ αυτήν την γεωγραφική περιοχή, που θα οφείλεται καθαρά σε έλλειψη αστυνομικού δυναμικού και συνάμα οποιαδήποτε πιθανή επισήμανση από αεροπορικές εταιρείες ή διεθνείς οργανισμούς, για ελλιπή αστυνόμευση των Αερολιμένων, περιστατικά δηλαδή που ενέχουν άμεσο κίνδυνο για ταξιδιωτική οδηγία σε βάρος της Χώρας μας, δύνανται να αποτελέσουν παγκοσμίου φήμης ειδήσεις με αρνητικό αντίκτυπο τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
     Θέλουμε επίσης να αναφέρουμε ακόμα μια φορά και σε εσάς, όπως και στους προκατόχους σας, ότι πρέπει επιτέλους να απεμπλακούμε από τα καθήκοντα που δεν πρέπει να απασχολούν τις Υπηρεσίες μας. Επιτέλους ας λειτουργήσουμε αμιγώς ως Αστυνομικοί, να επεμπλακούν  άτομα από τα <πάρεργα> για να υπηρετήσουμε ως Αστυνομικοί τον πολίτη. Όλα αυτά θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι λειτουργούν σε βάρος του καταπονημένου σωματικά και ψυχικά προσωπικού στο οποίο, δεν χορηγούνται  οι ημερήσιες αναπαύσεις, δεν τηρείται ο προβλεπόμενος χρόνος εργασίας του, και δεν ανακοινώνεται έγκαιρα η διάταξη της Υπηρεσίας με καταστρατήγηση σχετικών διατάξεων, προεδρικών διαταγμάτων και νόμων. Σε αυτό το περιβάλλον καλούνται οι συνάδελφοι να ανταποκριθούν επαρκώς στα δυσανάλογα υπηρεσιακά τους καθήκοντα με το εναπομείναν φιλότιμο τους κινδυνεύοντας να μην επιστρέψουν σώοι και υγιείς στις οικογένειες τους μετά το πέρας τις εργασίας τους.
     Με αφορμή την έκδοση της υπ΄ αριθμ.  6001/7/5673-ιγ από 21-03-2015 Δ/γής κ. Προϊσταμένου Επιτελείου/Α.Ε.Α., με την οποία συνάδελφοι μας από όλη την επικράτεια είχαν δηλώσει επιθυμία, προκείμενου να αποσπαστούν αδαπάνως για το Ελληνικό Δημόσιο, σε υπηρεσίες που αστυνομεύουν Κρατικά ή Διεθνή Αεροδρόμια, μετά λύπης διαπιστώσαμε ότι, διατάχθηκε η απόσπαση μόνο έξι (06) μονίμων Αστυνομικών στο Τ.Α. Ζακύνθου για την κάλυψη των εποχιακών αναγκών, και είκοσι (20) Δοκίμων Αστυφυλάκων οι οποίοι θα παρουσιαστούν το πρώτο 10ημερο Ιουλίου.
     Δεν  εθελοτυφλούμε ούτε και θέλουμε να γινόμαστε γραφικοί καθώς γνωρίζουμε ότι παρόμοια προβλήματα λειψανδρίας αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι νομοί ανά την Ελλάδα. Όμως η Ένωση μας, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι, ύστερα από έρευνα και προσωπική επικοινωνία με τους ιδίους, υπάρχουν αιτήσεις Αστυνομικών που επιθυμούν  να αποσπασθούν αδαπάνως στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ζακύνθου, από διάφορες υπηρεσίες, και με δικά τους καταλύματα, και οι οποίες δεν εγκρίθηκαν  από το Α.Ε.Α.

     Κύριε Υπουργέ,


     Για όλους αυτούς του προαναφερόμενους λόγους, σας καλούμε να ενισχύσετε της Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου με ικανό  αριθμό Αστυνομικών εγκαίρως, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ενδελεχώς εκτεθειμένα (προβλήματα και χαρακτηριστικά), ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και φέτος στις απαιτήσεις της τουριστικής περιόδου και να παρέχουμε στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες το αγαθό της ασφάλειας που δικαιούνται και αξίζουν. Για όλους μας, αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο από εγωισμό και υπερηφάνεια πρέπει να κερδισθεί για το σύνολο της εικόνας του σώματος και γενικότερα της πατρίδας μας.

  ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

                                          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                          ΛΙΒΕΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                                          ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου