Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Ζάκυνθος 05-02-2016
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
«Στο αγαθό της ασφάλειας του πολίτη 
δεν χωρούν εκπτώσεις και περικοπές»

    Εμείς οι Αστυνομικοί, Πυροσβέστες, Λιμενικοί και οι συνταξιούχοι συνάδελφοι μας Νομού Ζακύνθου εκφράζουμε και δηλώνουμε έμπρακτα την εναντίωση μας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση, σας γνωρίζουμε ότι,  ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων και επικουρικών συντάξεων δε δύναται να εφαρμοστεί ομοίως στους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις.
    Ειδικότερα, σας γνωρίζουμε ότι οι ένστολοι πάντα διέπονταν από συγκεκριμένο στρατιωτικό συνταξιοδοτικό δίκαιο και στον υπολογισμό της σύνταξής τους, λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος, της επικινδυνότητας, το μικρό προσδόκιμο ζωής, τα πτητικά, καταδυτικά, αλεξιπτωτιστή, υποβρύχιου καταστροφέα και εκκαθαριστή ναρκοπεδίων εξάμηνα, τις διπλάσιες υπηρεσίες, τους παθόντες εξαιτίας της υπηρεσιας κ.λ.π.
    Ως ένστολοι, έχοντας κυρίαρχη θεσμική και συνταγματική αποστολή την προάσπιση των θεσμών της Δημοκρατίας και την εξασφάλιση παραγόντων ασφάλειας για την κοινωνική συνοχή, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κρίση δεν είναι πρωτίστως οικονομική, αλλά κυρίαρχα πνευματική. Όταν το κράτος διαχρονικά έφτασε σε σημείο να λειτουργεί όχι υπηρετώντας, αλλά στρεφόμενο κατά του πολίτη από μία εμπορευματοποίηση του συστήματος των αξιών, που οδήγησε σε εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς στο δημόσιο βίο, δημιουργώντας την αίσθηση ότι όλα επιτρέπονται, το μεγάλο διακύβευμα  του συνδικαλιστικού μας κινήματος  είναι να συνεχίσουμε την πορεία προς την κοινωνικοποίηση και τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας ή να μείνουμε απαθείς; 
     Διότι είναι πλέον πρόδηλος ο κίνδυνος της χρησιμοποίησής μας ως σχημάτων απορρόφησης των τεράστιων κοινωνικών κραδασμών που επίκεινται από τη διάσταση και τον διαχωρισμό της Κοινωνίας σε πλειοψηφία «αδυνάτων» και κραταιά μειοψηφία «δυνατών».
     Τα Σώματα Ασφαλείας, χρειάζονται τώρα στην κρίση περισσότερο παρά ποτέ, τομές για στήριξη και ανάταξη της θεσμικής αποστολής τους δια μέσου μιας αναγεννητικής προοπτικής.
Απαιτούμε:

- Να αναγνωριστεί η ιδιαιτερότητα του Κλάδου, με τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και το άστατο του ωραρίου μας, όπως αυτά ισχύουν διαχρονικά και οξύνονται τα τελευταία χρόνια λόγω των αυξημένων απαιτήσεων (τρομοκρατία, μεταναστευτικό, εγκληματικότητα, κοινωνική αναταραχή, φτωχοποίηση του λαού κλπ) σε συνδυασμό με το πάγωμα των προσλήψεων, τις συνεχιζόμενες περικοπές κλπ.
- Να αναγνωριστεί η αδυναμία άμεσης και καθολικής ταύτισης των συντάξεών μας με αυτές των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, καθότι αναφερόμαστε σε διαφορετικές περιπτώσεις και συνεπώς διαφορετική μεταχείριση (διπλές υπηρεσίες, πτητικά εξάμηνα κλπ).
- Την υποχρεωτική εκδίκαση των ενστάσεων για τις συντάξεις μας από το Ελεγκτικό Συνέδριο βάσει του άρ. 88 του Συντάγματος και όχι μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων, όπως γίνεται με τους λοιπούς φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
- Να αναγνωριστεί το γεγονός ότι ένας ένστολος- δημόσιος λειτουργός δεν έχει εξέλιξη-προοπτική και συνεπώς περιθώρια οικονομικών διεκδικήσεων, όπως αυτά  υπάρχουν  στον ιδιωτικό τομέα, επιτρέποντας έτσι τη διεκδίκηση μεγαλύτερων αποδοχών και άρα και συντάξεων.
     Επίσης, επισημαίνουμε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε την ύψιστη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι σε αναπήρους και θύματα πολέμου, πεσόντες εν ώρα καθήκοντος, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τιμητικές-προσωπικές εξαιρέσεις πολιτών, όπου σήμερα προστατεύονται από το Δημόσιο μέσω του ΓΛΚ και όχι από κάποιο άλλο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, που έχει διαφορετικούς σκοπούς και άλλο πνεύμα λειτουργίας. Το Δημόσιο, δεν λειτουργεί ως φορέας κοινωνικής ασφάλισης, αλλά ως μια κρατική υπηρεσία που χορηγεί τόσο τις παραπάνω παροχές όσο και τις συντάξεις των εν γένει δημοσίων λειτουργών, όπως αυτές διαμορφώνονται από τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών, βάσει του άρ. 73 του Συντάγματος.
    Τέλος, για άλλη μια φορά επισημαίνουμε  την αδικία που συντελέστηκε εις βάρος μας, αναφορικά με τη δυνατότητα μετατροπής των Ταμείων μας σε αυτοδιαχειριζόμενα, καθώς και τα έξοδα που επιβαρύνθηκαν οι Ομοσπονδίες μας για την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων, καταστατικών κλπ, μετά από παράταση που δόθηκε από τον νυν Υπουργό Εργασίας. Παράταση που ο ίδιος αναίρεσε μεταγενέστερα με την υπογραφή του σε άλλο νομοσχέδιο, καταργώντας αναδρομικά το προαναφερόμενο νομοθετημένο δικαίωμα και ακυρώνοντας τις προσπάθειές μας, δίνοντας στη συνέχεια υποσχέσεις περί αναγνώρισης του δίκαιου αιτήματός μας και αντιμετώπισής του με νέο νομοσχέδιο, που ουδέποτε είδε το φως της δημοσιότητας.
    Την υπευθυνότητα που έχει επιδείξει το συνδικαλιστικό μας κίνημα για την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα των Ταμείων με υπεύθυνες θέσεις και αναλογιστικές μελέτες, εάν την έδειχνε η Επίσημη Πολιτεία δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε.
    Αυτό που χρειάζεται ο Πολίτης είναι μια ασφαλής διαβίωση και η δυνατότητα των Οργανισμών μας να του την παρέχουν.
    Εμείς ως εργαζόμενοι στον σκληρό πυρήνα του Κράτους, διαχωρίζουμε τη θέση μας, καταγγέλλουμε τις πολιτικές συνεχιζόμενης λιτότητας και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε συμπολίτη μας που αγωνίζεται για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή και εργασία.
    Κατόπιν των παραπάνω, καλούμε όλους τους Βουλευτές του κοινοβουλίου να διαχωρίσουν  τη θέση τους  και να δηλώσουν  έγκαιρα ότι θα καταψηφίσουν  τις αρνητικές αντιασφαλιστικές διατάξεις, καθότι ο μόνος δρόμος για να υπάρξει εργασιακή ειρήνη, είναι ο δρόμος του ουσιαστικού διαλόγου και όχι η εσπευσμένη και εκβιαστική ψήφιση ανεδαφικών και παράλογων διατάξεων.
    Γι’ αυτό κυρίαρχο σύνθημα  των ενστόλων της Χώρας  μας, είναι:
«ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ»

Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου:   ΛΙΒΕΡΗΣ Παναγιώτης.
Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Ζακύνθου:  ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ Σπυρίδων.
Αντιπρόεδρος Ένωσης Λιμενικών Ζακύνθου-Κυλλήνης:  ΚΩΣΤΗΣ Γρηγόριος.

Υπεύθυνος Τύπου-Δημοσίων Σχέσεων Ένωσης Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδος: ΒΟΥΡΤΣΗΣ  Χαράλαμπος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου