Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας Ν. Ζακύνθου

                                                                                                          Ζάκυνθος 26-11-2015
                                                                                                     Αρ.Πρωτ.:179/2015

Προς: Υφυπουργό Αθλητισμού και Βουλευτή Ν. Ζακύνθου,  κ. Σταύρο ΚΟΝΤΟΝΗ.

Κοιν.: 1. Αντιπεριφερειάρχη  Π.Ε. ΖΑΚΥΝΘΟΥ, κ. Ελευθέριο ΝΙΟΤΟΠΟΥΛΟ.
          2  Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Παύλο ΚΟΛΟΚΟΤΣΑ..   
          3. Επιμελητήριο  Ζακύνθου.
          4. Εμπορικό Σύλλογο Ζακύνθου.
          5. Σύλλογο Ξενοδόχων Ζακύνθου.
          6. Σύλλογο Ξενοδόχων Λαγανά.
          7. Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων.
 8. Π.Ο.ΑΣ.Υ.
          9.  Μ.Μ.Ε.
         10. Μέλη Ε.Α.Υ. Ζακύνθου 

 Θέμα: Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας.

    Σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 21-11-2015 στην έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων έγινε παρουσίαση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών που αφορούσε και την Διεύθυνση Αστυνομίας Ζακύνθου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη. Επίσης  παραβρέθηκαν ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας , Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ιονίων Νήσων Ταξίαρχος Γεώργιος Τσιρογιάννης, καθώς επίσης Βουλευτές, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και Συνδικαλιστικών Οργανώσεων.
   Το σχέδιο που παρουσιάστηκε για την Διεύθυνση Αστυνομίας Ζακύνθου είναι η  κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Λαγάνα με τις αρμοδιότητες αστυνόμευσης της περιοχής  Λαγανά- Καλαμακίου να μεταφέρονται στις Υπηρεσίες Έδρας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου, και την διατήρηση του  Αστυνομικού Τμήματος Αλυκών ως περιφερειακό τμήμα, με την υπάρχουσα εδαφική αρμοδιότητα, προσθέτοντας και την εδαφική αρμοδιότητα του Αστυνομικού Τμήματος Λαγάνα που καταργείτε.
    Πιστεύουμε ότι βασικό σκοπό των ρυθμίσεων του προαναφερόμενου σχεδίου θα πρέπει να αποτελεί η συγκρότηση νέων, σύγχρονων, δυναμικών και ορθολογικών οργανωτικών σχημάτων, κατά τρόπο και στο βαθμό που να εγγυώνται την πληρέστερη ανταπόκριση των Υπηρεσιών δικαιοδοσίας μας στις πραγματικές αστυνομικές ανάγκες και απαιτήσεις των περιοχών ευθύνης τους, την αναβάθμιση του παρεχόμενου από αυτές κοινωνικού έργου και γενικά τη διαμόρφωση μιας νέας αστυνομικής πραγματικότητας στο νησί μας, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την αποτελεσματική καταπολέμηση της εγκληματικότητας, την καλύτερη  εξυπηρέτηση και παγίωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών και γενικά την αρμονία αστυνομικής δράσης και κοινωνικής προσδοκίας.
    Ο σκοπός αυτός επιδιώκεται μέσω συγκεκριμένων οργανωτικών και λειτουργικών παρεμβάσεων, οι οποίες, κατά κύριο λόγο, συνίστανται στη συγκρότηση δυναμικότερων, επαρκώς στελεχωμένων και εξοπλισμένων αστυνομικών Υπηρεσιών, στον ορθολογισμό της δομής των αρμοδιοτήτων και της χωροταξικής τους διάταξης και γενικά στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων  αποδοτικότερης διαχείρισης του προσωπικού και των διαθέσιμων υλικών και μέσων.
   Εμείς ως  Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου προτείνουμε τα εξής:

1.      Την αύξηση της οργανικής δύναμης σε -180- άτομα σύμφωνα με τον πληθυσμό του νησιού και την εγκληματικότητα.
2.      Την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων για να μπορέσουν να λειτουργήσουν εύρυθμα οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου.
3.      Αν δεν στελεχωθούν επαρκώς, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα τμήματα Α.Τ. Λαγανά και Α.Τ. Αλυκών με τον απαραίτητο αριθμό ατόμων και εξοπλισμού, τα οποία υπολειτουργούν λόγο των ανωτέρω ελλείψεων, προτείνουμε, για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, και την καλύτερη εξυπηρέτηση και παγίωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, την κατάργηση τους, με ίδρυση Άμεσης Δράσης και ομογενοποίηση των ομάδων Ο.Π.Κ.Ε.- ΔΙ.ΑΣ., ώστε να εξοικονομηθεί ανθρώπινο  δυναμικό για να μπορέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον πολίτη, την καλύτερη αστυνόμευση με την συνεχή παρουσία ένστολων αστυνομικών με διαρκείς εποχούμενες περιπολίες, και όχι να φυλάει κτίρια και να είναι τηλεφωνητές, εξοικονομώντας δε και οικονομικούς πόρους από την στέγαση των υπηρεσιών.

    Το σχέδιο που παρουσιάστηκε είμαστε πεπεισμένοι ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις προσδοκίες τόσο τις δικές μας, όσο και της Ζακυνθινής κοινωνίας, διότι διαφαίνεται να αποσκοπεί σε μια κατάσταση με Αστυνομικά Τμήματα υποστελεχομένα, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης. Καλούμε τον Βουλευτή του νησιού καθώς και τις τοπικές  Αρχές και φορείς να στηρίξουν την προσπάθεια μας, η οποία έχει σκοπό την συγκρότηση δυναμικότερων, επαρκώς στελεχωμένων και εξοπλισμένων αστυνομικών Υπηρεσιών, στον ορθολογισμό της δομής των αρμοδιοτήτων και της χωροταξικής τους διάταξης και γενικά στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων αποδοτικότερης διαχείρισης του προσωπικού και των διαθέσιμων υλικών και μέσων, καθώς επίσης και την εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



                     ΛΙΒΕΡΗΣ Παναγιώτης                                                         ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Ιωάννης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου