Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Η ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ''ΚΡΟΥΕΙ ΤΩΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ '' ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΗΝ Δ.Α. ΖΑΚΥΝΘΟΥ.

           
Ζάκυνθος 24-03-2015                                                                                                                              Αρ.Πρωτ.:161/2015

Προς: Τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη ΠΑΝΟΥΣΗ.                

Κοιν.: 1. Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη.
          2. Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ.   
          3. Υπαρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο  ΤΣΟΥΒΑΛΑ.
        4. Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΜΙΧΑΙΡΙΝΑ.
          5. Υφυπουργό Αθλητισμού και Βουλευτή Ν. Ζακύνθου,  κ. Σταύρο ΚΟΝΤΟΝΗ.
          6. Αντιπεριφερειάρχη  Π.Ε. ΖΑΚΥΝΘΟΥ, κ. Ελευθέριο ΝΙΟΤΟΠΟΥΛΟ.
          7. Γενικό   Περιφερειακό  Αστυνομικό Διευθυντή Ιονίων Νήσων, Ταξίαρχο κ. Γεώργιο  ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ .                                                             
8.Αστυνομικό Διευθυντή Ζακύνθου, Αστυνομικό Υποδιευθυντή κ. Δήμο   ΜΑΡΙΟΛΗ.
          9. Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Παύλο ΚΟΛΟΚΟΤΣΑ.
         10. Π.Ο.ΑΣ.Υ.
     11. Μέλη Ε.Α.Υ. Ζακύνθου           
  
 Κύριε Υπουργέ,

     Θεωρούμε υποχρέωση μας, να σας γνωστοποιήσουμε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες ανεξαιρέτως οι αστυνομικές υπηρεσίες της  Διεύθυνσης   Αστυνομίας  Ζακύνθου , προκειμένου να έχετε μία πληρέστερη εικόνα σχετικά με τη λειτουργία τους. Ενόψει της έναρξης της θερινής περιόδου όπου, ιδιαίτερα φέτος, αναμένεται αλματώδη αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών, βρίσκει την Διεύθυνση  Αστυνομίας  Ζακύνθου με ελλείψεις σε Αστυνομικό προσωπικό.
   Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου κρούει τον <κώδωνα  του κινδύνου> λόγω της πρωτοφανούς έλλειψης έμψυχου δυναμικού που αγγίζει για μια ακόμη χρονιά το ποσοστό του 45% σε κατέχοντας οργανική θέση αστυφυλάκων και ποσοστό 11% σε βαθμοφόρους.
Αναφέρουμε ότι η δύναμη της Διεύθυνσης   Αστυνομίας  Ζακύνθου είναι συνολικά:

Οργανική δύναμη -172-  και υπάρχουσα δύναμη -103-, με κενές θέσεις -69-.
Αναλυτικά:
-         Δ.Α. Επιτελείο, οργανική δύναμη -23-  και υπάρχουσα δύναμη -12-
-         Α.Τ. Ζακύνθου, οργανική δύναμη -47-  και υπάρχουσα δύναμη -30-
-         Τ.Α. Ζακύνθου, οργανική δύναμη -32-  και υπάρχουσα δύναμη -24-
-         Τ.Τ. Ζακύνθου, οργανική δύναμη -21-  και υπάρχουσα δύναμη -14-
-         Α.Τ. Λαγανά,  οργανική δύναμη   -27-  και υπάρχουσα δύναμη -13-
-         Α.Τ. Αλυκών, οργανική δύναμη    -22-  και υπάρχουσα δύναμη -10-
Πάγιο αίτημα της Ένωσής μας εδώ και πολλά χρόνια ήταν η αναδιοργάνωση της Οργανικής δύναμης της Δ.Α. Ζακύνθου σύμφωνα πάντα με τις υποχρεώσεις τα καθήκοντα και τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην Ζάκυνθο.
Στις προτάσεις  μας όλα αυτά τα χρόνια με βάση την εγκληματικότητα (οργανωμένο έγκλημα, ναρκωτικά, δολοφονίες, κλοπές, τροχαία, 17.000 αλλοδαποί περίπου νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι), ήταν και είναι η οργανική δύναμη της Δ.Α. Ζακύνθου να διαμορφωθεί  στους 180 Αστυνομικούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από έρευνα της Ένωσής μας ,  έχει διαπιστωθεί ότι για να λειτουργήσουν όλες οι υπηρεσίες της Δ.Α. Ζακύνθου σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς της Υπηρεσίας χρειάζονται σε καθημερινή βάση τουλάχιστον -168- Αστυνομικοί για να καλυφθούν όλες οι βάρδιες , και χωρίς έκτακτα περιστατικά .
Συγκεκριμένα η τωρινή δύναμη (-103- άτομα)  δεν επαρκεί  για να στελεχωθούν και λειτουργήσουν εύρυθμα και ομαλά οι Υπηρεσίες της Δ.Α. Ζακύνθου ( Επιτελείο - Ο.Π.Κ.Ε. – ΔΙ.ΑΣ. - Α.Τ. Ζακύνθου - Τ.Α. Ζακύνθου - Τ.Τ. Ζακύνθου – Α.Τ. Λαγανά – Α.Τ. Αλυκών, με κάποιες οριακά να λειτουργούν,  κάποιες να υπολειτουργούν, και την Ο.ΕΠ.Τ.Α να μην υφίσταται.
Αυτές οι προτάσεις είχαν διαβιβασθεί κατά το παρελθόν προφορικά  και εγγράφως,  στην  φυσική και πολιτική ηγεσία και είχαμε λάβει τις διαβεβαιώσεις ότι θα ικανοποιηθούν, δεδομένου ότι αρκετά συχνά αντιμετωπίζουμε περιστατικά  που αναστατώνουν την κοινωνία της Ζακύνθου και μας έφεραν κατά το πρόσφατο παρελθόν στο επίκεντρο των Μ.Μ.Ε. τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Επισημαίνεται ότι, το τελευταίο διάστημα λόγω της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών,  αλλά και των αυξημένων Υπηρεσιακών αναγκών, καθίσταται αδύνατη η ανταπόκρισή μας στο σύνολο των περιστατικών, λόγω της παντελούς έλλειψης εποχούμενων  περιπολιών από τις υπηρεσίες της Δ.Α. Ζακύνθου με αποτέλεσμα να δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας στους Πολίτες και δυσμενή σχόλια για την Υπηρεσία.
Ύστερα από τα ανωτέρω επιθυμούμε και παρακαλούμε για την ουσιαστική ενίσχυση των Υπηρεσιών της Δ.Α. Ζακύνθου με την κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό για να μπορέσουμε να αποδώσουμε στον πολίτη το έργο για το οποίο έχουμε ταχθεί.
Με αφορμή την έκδοση της υπ΄ αριθμ.  6001/7/5651-β΄ από 17-01-2015 Δ/γής κ. Προϊσταμένου Επιτελείου/Α.Ε.Α., με την οποία κλήθηκαν συνάδελφοι μας, από όλη την επικράτεια, να εκδηλώσουν επιθυμία, προκείμενου να αποσπαστούν αδαπάνως για το Ελληνικό Δημόσιο, σε υπηρεσίες που αστυνομεύουν Κρατικά ή Διεθνή Αεροδρόμια, όπως είναι  το Τ.Α. Ζακύνθου, θα θέλαμε να επισημάνουμε ορισμένα ζητήματα που καθιστούν την τρέχουσα θερινή περίοδο “διαφορετική και παράλληλα  ιδιαίτερη”. Ειδικότερα για φέτος, όπως είναι γνωστό, οι Υπηρεσίες δεν θα ενισχυθούν με Δόκιμους Αστυφύλακες, καθώς ελέω μνηνονιακών υποχρεώσεων-δεσμεύσεων της Χώρας δεν εισήχθησαν στις Αστυνομικές Σχολές οι επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων των τελευταίων ετών.  Η παρουσία των Δοκίμων συναδέλφων ήταν ουσιαστική και πολύπλευρη με σημαντική συνεισφορά στην αστυνόμευση του νησιού  μας και συνεπίκουρη προς το μόνιμο προσωπικό. Πρέπει να σημειωθεί λοιπόν ότι την τρέχουσα χρονιά το τεράστιο κενό που θα δημιουργηθεί από την απουσία των Δοκίμων Αστυφυλάκων πρέπει οπωσδήποτε  να καλυφθεί με μόνιμο αστυνομικό προσωπικό. Ευελπιστούμε την τρέχουσα χρονιά, να γίνει μέριμνα ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες μας με επαρκή αριθμό συναδέλφων ώστε να επιτευχθεί στο μέγιστο η αστυνόμευση στο νησί μας.
Από την μέχρι τώρα ενημέρωσή μας, από τουριστικούς παράγοντες, η τουριστική κίνηση την φετινή καλοκαιρινή περίοδο αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 10-12% εν συγκρίσει με παρελθόντα έτη όπου σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υ.Π.Α. οι  διερχόμενοι  επιβάτες  τουρίστες  (αφίξεις-αναχωρήσεις) θα ξεπεράσουν  τον αριθμό των 800.000 τουριστών.  Οι Υπηρεσίες τις Δ.Α. Ζακύνθου είναι αναγκαίο να ενισχυθούν τουλάχιστον από 20-04-2015 έως 31-10-2015 καθόσον η τουριστική κίνηση ξεκινά νωρίτερα με την άφιξη τουριστών τόσο με πτήσεις εξωτερικού όσο και εσωτερικού. Ειδικότερα η άφιξη τουριστών μέσω πτήσεων τσάρτερ  έχει έναρξη από τα τέλη  του μηνός Μαρτίου.
 Το Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου εκτός από τις πάγιες καθημερινές υπηρεσιακές υποχρεώσεις, (κλοπές- ληστείες- ναρκωτικά- εκτέλεση δικαστικών  αποφάσεων-αλλοδαποί κ.λ.π.)  έχει  την αρμοδιότητα και του  διαβατηριακού ελέγχου και τον έλεγχο (SHENGEN) στον Κρατικό Αερολιμένα Ζακύνθου  ΄΄Διονύσιος Σολωμός΄΄ και χρήζει άμεσης ενίσχυσης με τουλάχιστον πενήντα άτομα -50- για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών του, σύμφωνα και με την υπ’αριθμ. 71675/14/504917 από 27-03-2014 διαταγή Α.Ε.Α/Δ.Κ.Α. όπου απαιτούνται δεκαοκτώ -18- άτομα ανά βάρδια.
Ο κυρίως όγκος των παραπάνω τουριστών διαμένει και διασκεδάζει στα τουριστικά θέρετρα Λαγανά-Καλαμακίου. Άπαντες, ιδιαίτερα οι Υπηρεσίες μας, γνωρίζουν τι σημαίνει <<πρόβλημα Λαγανά>>, το οποίο έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις μαζί με Μάλια, Φαληράκι και Κάβο. Διαχρονικά τα αδικήματα όπως, οι βιασμοί, οι ληστείες, τα θανατηφόρα και σοβαρά τροχαία ατυχήματα, οι συμπλοκές που έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα και θανάτους, οι  κλοπές-διαρρήξεις κ.ά. σε καθημερινή διάταξη. Η συνδρομή άλλων υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες και με άλλες αρμοδιότητες δεν επαρκεί, ούτε λύση είναι να μένει το υπόλοιπο νησί χωρίς αστυνόμευση και να μεταφέρεται εκεί  το πρόβλημα. Η περιοχή θεωρείται πλέον αλλοδαπή παροικία του νησιού με τα γνωστά αποτελέσματα. Έχει καταστεί δε συνειδησιακά σημείο αρνητικής αναφοράς ακόμη και για τους ντόπιους οι οποίοι αποφεύγουν την διασκέδαση στην συγκεκριμένη περιοχή λόγω της επικινδυνότητας της.
Η Υπηρεσία του Α.Τ. Λαγανά έχει αυτήν την στιγμή δέκα τρία -13-  άτομα τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδες ανάγκες της Υπηρεσίας ούτε την χειμερινή περίοδο, πόσο  μάλλον δε την καλοκαιρινή, γι’αυτό τον λόγω χρήζει άμεσης ενίσχυσης με τουλάχιστον είκοσι άτομα -20-.
  Αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική στήριξη του τουρισμού και ποιοτική ανάπτυξη των παροχών μας, προς τους επισκέπτες μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον τομέα της ασφάλειας. Κατά γενική ομολογία, ο τουρισμός είναι η  βαριά βιομηχανία της Χώρας, από τον οποίο οι τοπικές κοινωνίες προσδοκούν κέρδη στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε. Η πιθανή «ανεπαρκής» αστυνόμευση, σ’ αυτήν την γεωγραφική περιοχή, που θα οφείλεται καθαρά σε έλλειψη αστυνομικού δυναμικού και συνάμα οποιαδήποτε πιθανή επισήμανση από αεροπορικές εταιρείες ή διεθνείς οργανισμούς, για ελλιπή αστυνόμευση των Αερολιμένων, περιστατικά δηλαδή που ενέχουν άμεσο κίνδυνο για ταξιδιωτική οδηγία σε βάρος της Χώρας μας, δύνανται να αποτελέσουν παγκοσμίου φήμης ειδήσεις με αρνητικό αντίκτυπο τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Θέλουμε επίσης να αναφέρουμε ακόμα μια φορά και σε εσάς, όπως και στους προκατόχους σας, ότι πρέπει επιτέλους να απεμπλακούμε από τα καθήκοντα που δεν πρέπει να απασχολούν τις Υπηρεσίες μας. Επιτέλους ας λειτουργήσουμε αμιγώς ως Αστυνομικοί, να επεμπλακούν  άτομα από τα <πάρεργα> για να υπηρετήσουμε ως Αστυνομικοί τον πολίτη. Όλα αυτά θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι λειτουργούν σε βάρος του καταπονημένου σωματικά και ψυχικά προσωπικού στο οποίο, δεν χορηγούνται  οι ημερήσιες αναπαύσεις, δεν τηρείται ο προβλεπόμενος χρόνος εργασίας του, και δεν ανακοινώνεται έγκαιρα η διάταξη της Υπηρεσίας με καταστρατήγηση σχετικών διατάξεων, προεδρικών διαταγμάτων και νόμων. Σε αυτό το περιβάλλον καλούνται οι συνάδελφοι να ανταποκριθούν επαρκώς στα δυσανάλογα υπηρεσιακά τους καθήκοντα με το εναπομείναν φιλότιμο τους κινδυνεύοντας να μην επιστρέψουν σώοι και υγιείς στις οικογένειες τους μετά το πέρας τις εργασίας τους. 
Δεν  εθελοτυφλούμε ούτε και θέλουμε να γινόμαστε γραφικοί καθώς γνωρίζουμε ότι παρόμοια προβλήματα λειψανδρίας αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι νομοί ανά την Ελλάδα. Όμως η Ένωση μας, είναι σε θέση να γνωρίζει, ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων επιθυμεί να αποσπαστεί αδαπάνως στα νησιά μας, από διάφορες υπηρεσίες, πέραν των υπηρεσιών αστυνόμευσης Αεροδρομίων.

Κύριε Υπουργέ, 

Για όλους αυτούς του προαναφερόμενους λόγους, σας καλούμε να ενισχύσετε της Υπηρεσίες του  νησιού  μας με ικανό  αριθμό συναδέλφων εγκαίρως και λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ενδελεχώς εκτεθειμένα (προβλήματα και χαρακτηριστικά), ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και φέτος στις απαιτήσεις της τουριστικής περιόδου και να παρέχουμε στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες το αγαθό της ασφάλειας που δικαιούνται και αξίζουν. Για όλους μας, αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο από εγωισμό και υπερηφάνεια πρέπει να κερδισθεί για το σύνολο της εικόνας του σώματος και γενικότερα της πατρίδας μας.
  ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

       ΛΙΒΕΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                               ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου